Mad

Opskrifter fra det Toscanske og Umbriske køkken

Her vil I finde nyheder, opskrifter og gode tips fra det midtitalienske. Jeanette har fantastisk mange opskrifter fra det “fattige Umbriske køkken” Vi kan sågar også arangere et lille madkursus i jeres ferie hernede, en enkelt dag med indkøb på det lokale marked og eftermiddagen afsat til frisk pasta og vildsvinegryde. Hvad siger I til det? Spørg os!

parmigiana di melanzane

“Parmigiana di Melanzane” -Aubergine med Parmesan.

Denne skønne ret kan bruges som antipasto, forret (primo) eller som tilbehør (contorno)!

Ingredienser til 4 personer

  • 3 store Auberginer
  • 2 glas tomat passata
  • Olivenolie
  • 1 hakket løg
  • 2 hele fed hvidløg
  • 8 basilikumblade
  • Salt og Peber
  • 375 gr. Mozzarella (3 stk.)
  • 250 gr. revet Parmesan

Vask og skær Auberginerne i ½ cm. skiver. Salt hver skive på begge sider og lad dem stå og trække i ca. 20 minutter.

Svits det hakkede løg i en gryde med en god slat olivenolie. De 2 fed hvidløg tilsættes. Inden det hakkede løg tager farve, tilsættes tomat fra glas, samt salt, peber og basilikumblade. Lad sovsen simre i 20 minutter under låg.

Skyl saltet af Auberginestykkerne og tør dem let, inden de grilles, enten i ovn eller på grill (de kan evt. også vendes i mel og frituresteges)

Ryk mozzarellaen i stykker og riv parmesan. I et ovnfast fad samles sovs, Aubergine og ost på samme måde som en lasagne, i lag. Bages i ovn ved 180-200 grader i ca. 25 minutter.

Umbriske linser

“Lenticchie” -Linsesuppe, italiensk forret.

Det siges at retten, der ofte serveres til nytår, bringer rigdom!

Ingredienser til 6 personer

  • 1 pose linser, 500 gr.
  • 1 liter grøntsagssuppe
  • 1 stang bladselleri
  • 2 løg
  • Olivenolie
  • 3 spsk. tomatpuré
  • 4 laurbærblade
  • Lidt chilli
  • Salt og evt. lidt peber
  • Pynt; Hakkede tomater og revet parmesan

Linserne vaskes grundigt i masser af vand. Derefter kommes de i en gryde med selleri, løg og salt og koges i ca. 20 minutter. Imens hakkes det andet løg fint. Når linserne er kogte hældes vand og grøntsager fra. I en gryde svites det hakkede løg i rigelig olivenolie. Tomatpureen tilsættes sammen med chilli, linserne, laurbærblade og suppen. Det hele koges i 10 minutter, smages til og serveres med lidt hakkede tomater og revet parmesan på toppen. Kan også serveres med et stykke godt brød til.

Sagrantino Braseret Oksesteg

“Sagrantino braiseret oksekød” Umbrisk slow-food

Sagrantino druen kommer fra Montefalco distrektet og er normalt kraftige vine med masser af tanniner. Til retten her, kan I bede jeres vin-pusher om at finde en model der ikke koster en formue. Til at drikke til retten, kan en større og dyrere model anbefales!

Ingredienser til 6 personer

  • 1 flaske Sagrantino rødvin af god kvalitet
  • 1 kg. Oksekød uden ben (Inderlår, tyksteg eller tilsvarende)
  • 75 gr. Pancetta (eller ikke alt for røget bacon)
  • 2 gulerødder
  • 2 løg
  • 3 laubærblade
  • Den gode olivenolie
  • Mel
  • Salt og Peber
  • Contorno: Finthakket palmekål og hvidløg der svitses på en pande i olivenolie.
  • 2. Contorno: 3 store rødløg, lidt salt olivenolie og timian bages i ovn

Pancettaen skal tilføre smag og saft til kødet. Med en smalskarp kniv kan I bore et hul og putte pancettaen godt ned pænt fordelt i kødet. Læg kødet i en skål, tilsæt de hakkede grøntsager samt peber og laurbærblade og dæk kødet med Sagrantino vinen. Lad kødet marinere med kødet i mindst 8 timer, eller natten over i køleskabet. Når kødet har trukket længe nok, tages det op af marinaden, tørres og vendes i mel. Opvarm en gryde (af ca. samme størrelse som marinadeskålen) over kraftig varme. Hæld olivenolien i og brun kødet, så det får farve over det hele. Tilsæt derefter alle grøntsagerne fra marinaden. Lad det stege, så også grøntsagerne får lidt farve og tilsæt derefter en del af marinaden, lidt ad gangen, så gryden ikke går af kog. Når det igen koger fint, skrues der helt ned for blusset, saltet tilsættes og kødet braiseres under låg i ca. 3 timer. Resten af marinaden tilsættes undervejs, i små mængder, så gryden ikke går af kog og kødet hele tiden er ca. halvt dækket. Når kødet er færdigt tages det op af gryden og holdes varmt, mens saucen blendes og koges lidt ind. Purer den ikke for meget, der må gerne være små grøntsagsklumper i saucen.

Som Contorno kan I bruge palmekål der snittes fint og steges på en pande i olivenolie og lidt salt. Efter ca. 5 minutter tilsættes hakket hvidløg og en anelse vand. Som en extra contorno kan i halvere 3 store rødløg, lægge dem på en bradepande og give dem lidt olivenolie, salt og timian. God varme i ovnen i ca. ½ time. Ved servering tilføjes et par dråber god balsamico.

Hvis I skal have et godt glas vin til denne ret, er en kraftig Sagrantino vin at foretrække.

Umbrisk Nøddekege

“Torta di Noci” Nøddekage, let og lækker.

Her er opskriften på den italienske Torta di Noci, som I kan lave derhjemme; Buon Appetito!

Ingredienser til 6 personer og hurtig tilberedning

  • 4 æg
  • 250 gr. sukker
  • 125 gr. hasselnødder samt valnøddekerner
  • 60 gr. mel
  • 60 gr. kartoffelmel
  • 1 tsk. bagepulver

Tag en sprinform og smør den godt indvendigt. Rist nøddekernerne let på panden og gnid dem i et viskestykke, så den brune hinde går af. Hak halvdelen af nødderne groft og fordel dem i den smurte form. Mal den anden halvdel til mel. Del æggene i blommer og hvider. Pisk blommerne luftigt med sukkeret. Rør æggeblommerne sammen med nøddemelet, indtil blandingen er helt homogen. Bland hvedemelet, kartoffelmelet og bagepulver i, lidt ad gangen. Vend derefter de stiftpiskede æggehvider i og hæld dejen i springformen. Bages ved svag varme i ca. ½ time.

Serveres eventuelt med pisket flødeskum og lidt frugt på toppen.

De rigtige italienske pølser Salsiccia lavet fra bunden

“Salsiccia” Lav selv de italienske pølser helt fra bunden

Lav selv de krydrede “Salsiccia” hjemme! Her er den originale italienske opskrift; Buon Appetito!

Ingredienser til ca. 3kg pølser, og forholdsvis hurtig tilberedning

  • 2 kg. Skulder eller kød fra gris
  • 1 kg. Flæsk
  • 75 gr. Salt
  • 12 gr. Peber
  • 2 fed hakket hvidløg
  • ½ glas Rødvin eller Hvidvin
  • Naturtarm og kødsnor

Skær kød og flæsk i små tern og læg det i en stor skål. Massér krydderier og vin godt ind i kødet. Skyl naturtarmen med vand. Kør hele kødmassen igennem kødhakkeren. Sæt naturtarmen på pølsehornet på maskinen og kør det hakkede kød igennem tarmen. Bind kødsnor i den ene ende af den lange pølse og form Salsiccia´erne ved at sno pølsen for hver ca. 8 cm. og lav et loop med kødsnoren ved hver snoning.

Prik alle pølserne med en kødnål, så eventuelle luftlommer punkteres og dine Salsiccia´er er klar til grillen, til pastaretter med mere.

Fyldig bruschetta med gorgozola og radicchio kål

Bruschetta con crema di Gorgonzola e Radicchio

Lækker fyldig bruschetta med kant og smag til antipasto bordet; Buon Appetito!

Ingredienser til ca. 4 personer, og forholdsvis hurtig tilberedning

  • 3 blade radicchio
  • Salt
  • Den gode olivenolie
  • 75 gr. gorgonzola
  • 1 tsk. Marscapone
  • 4 skiver bruschetta brød
  • En god Balsamico

Snit radicchio fint og marinér med salt og olivenolie. Rør gorgonzola med marscapone.

Smør brødet med cremen, top op med den marinerede radicchio og slut af med et strejf balsamico.

Lækker bruschetta ret med Burrata og broccoli

Bruschetta con Burrata e Broccoli

Delikat bruschetta der smelter på tungen; Buon Appetito!

Ingredienser til ca. 4 personer, og forholdsvis hurtig tilberedning

  • 4 små buketter broccoli
  • Olivenolie af den gode slags og salt
  • Skallen af en ½ citron
  • Saften af ½ citron
  • 1 Burrata
  • 4 skiver bruschetta brød

Snit broccolien i tynde “pomfritter” De suteres på en pande med olivenolie, salt, citronskal og saft. Læg låg på et par minutter.

Hæld lidt olivenolie på brødet og fordel burrata derpå. Top op med den sauterede broccoli. Giv en streg af den gode olivenolie på toppen.

Lakse Involtini med Zucchine og ricotta

Involtini di Zucchine con Salmone e Ricotta

Lakse hapser for de kræsne; Buon Appetito!

Ingredienser til ca. 4 personer, og forholdsvis hurtig tilberedning

  • 2 Squash
  • 125 gr. Ricotta
  • Timian
  • Citron
  • Salt og peber
  • 4 skiver røget laks

Skær squashen i tynde skiver på langs og bag dem i ovnen i 10-15 minutter ved 180 grader.

Rør ricottaen med timian og citron, salt og peber. Smør de bagte squash med cremen og læg skiver af laks på. Rul din Involtini og saml evt. med en tandstik.

Involtini til antipasto med aubergine og cheddar ost

Involtini di Melanzane con Speck e Cheddar

En hit til det komplette antipasto bord; Buon Appetito!

Ingredienser til ca. 4 personer, og forholdsvis hurtig tilberedning

  • 1 Aubergine
  • Salt
  • 8 skiver Speck (den saltede og røgede fra Tyrol)
  • Cheddar ost (8 skiver)
  • Rucola
  • Den gode olivenolie

Skær Auberginen i tynde skiver på langs af frugten. Salt skiverne let og bag dem i ovnen i 10-15 minutter ved 180 grader.

Når Auberginen er afkølet, rulles hver skive med speck og cheddar. Derefter kommer jeres Involtini igen i ovnen, til osten er smeltet. Serveres med lidt rucola i bunden og pynt efter eget valg.

Små butterdejs pizzaer super til antipasto bordet

Mini Pizzaer med kartoffel, rosmarin og oliven

En lille lækkerbidsken til antipasto bordet, eller bare til et godt glas vin; Buon Appetito!

Ingredienser til ca. ? personer, og hurtig tilberedning

  • Færdig butterdej i den størrelse I nu kan skaffe
  • Mascarpone
  • Kartoffel
  • Rosmarin
  • Syltede oliven skåret i skiver
  • Salt
  • Den gode olivenolie

Skær din kartoffel i TYNDE skiver og læg skiverne i vand

Skær butterdejen i små firkanter, smør hvert stykke med lidt Mascarpone og læg en skive kartoffel på. Fordel de skiveskårede oliven og snittet rosmarin på toppen og drys med lidt salt og en streg olivenolie til sidst!

Italiensk salsa verde til alle slags grønsager

Salsa Verde til Grøntsager

En af Jeanettes favoritter til grønne hapsere, når der skal hygges i køkkenet og til antipasto bordet; Buon Appetito!

Ingredienser til ca. 4 personer, og hurtig tilberedning

  • 1 hvidløg
  • Chilli efter smag og behag
  • 4-5 stilke persille
  • Salt og peber
  • Saften af ½ Citron
  • 1 dl. olivenolie af den gode slags

Blend alt sammen og server som du vil, sammen med groft snittede grøntsager. Dyp og smag!

Tegamaccio del Trasimeno

Dette er en rigtig Trasimeno sø ret, som de lokale ynder at spise specielt til de mange “sagra´er” rundt omkring søen i sæsonen. Ålestykker og stykker af Aborre i tomatsauce kan fint gå til det nordiske køkken hvis man ikke er bange for fisk på en lidt anden måde. Et strejf af Trasimenosøen på bordet; Buon Appetito!

Ingredienser til 6 personer, og tilberedning ca. 3 timer (slow food)

  • 1kg. flået ål
  • 700gr. filleteret Aborre
  • 1kg. gode tomater fra dåse eller glas
  • 2 spsk. tomat koncentrat
  • 1 fed hvidløg
  • 1 hel chilli
  • 1 bundt bredbladet persille
  • Olivenolie (den gode)
  • Hvidvin

Skær de flåede ål i ca. 5cm. stykker og læg dem i vandbad, med et par laurbærblade, en skefuld eddike, salt og et løg. I en dyb tykbundet pande eller efter traditionen, en terracotta pande sauteres hvidløg, chilli og persillen i rigeligt olivenolie. Tilsæt hvidvin og lad det koge et par minutter. Tag chillien op og kom al tomaten i, og lad koge i ca. 10 minutter for lav varme. Tilsæt ålen og lad det simre i 30 minutter. Tilsæt derefter Aborre filetterne med salt og peber, og lad det simre yderligere 30 minutter. Rør ikke i panden, da fisken vil gå i stykker, men rotér panden så fisken ikke brænder på. Serveres rygende varm på ristet brød, eventuelt gnedet med hvidløg.

Vitello Tonnato

Kalvekød i tunsauce kan bruges som en kold forret, eller hovedret hvis I vil! Retten er absolut en andeledes smags-kombination der vil overraske de fleste, og så kan den snildt laves dagen før hvis man er lidt presset før gæsterne ankommer.

  • Kalvekød, evt. roastbeef stykke eller udbenet skank i net
  • 1 løg
  • 1 gulerod
  • 3 fed hvidløg
  • 1 laurbærblad
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 stilke bredbladet persille
  • 1½ citron
  • 4dl. tør hvidvin
  • Vand
  • Salt og peber 

Sauce;

  • 150gr. dåse-tun i olie, afdryppet
  • 1 spsk. skyllede kapers
  • 3 ansjoser
  • 350gr. mayonaise
  • Salt, peber og citron

I en stor gryde koges kødet sammen med vin og vand sammen med grønsager og urter. Tilsæt også en halv citron. Det skal simre stille i 1½ til 2 timer til kødet er mørt. Lad kødet stå i lagen natten over i køleskabet. Til saucen blendes tun, kapers og ansjoser i en foodprocessor. Tilsæt mayonaisen og evt. lidt citron, salt og peber (forsigtig med saltet, da ansjoserne er meget salte) Skær kødet i papirstynde skiver og anret på et fad med lagvis af kød og saucen. Slut af med saucen. Pynt med kapers, ansjoser, oliven, persille og citron.

Ricotta Chokolade tærte

Her er en rigtig lokal dessert hugget direkte fra vores venner i Villastrada hvor vi var til nytårsmiddag. Tærten går godt sammen med et glas sød mouserende Moscatello eller en god Vin Santo, vi fik begge dele dertil og kan nævne at Vin Santoen var hjemmegjort fra 1988 og ikke så ringe endda. Desserten er let at lave og I burde kunne finde ingredienserne også nord for Gardasøen.

Tærte:

  • 100 gr. smør
  • 100 gr. sukker
  • 1 pose hævemel til kagedej (eller stor teske bagepulver)
  • 1 æg
  • 300 gr. mel
  • Fyld:
  • 400 gr. Ricotta
  • 150 gr. sukker
  • 150 gr. groft hakket mørk chokolade
  • E.v.t. 1-2 spsk likør efter smag

Smør og sukker piskes sammen, hævemidlet tilsættes, ægget piskes i (pisk godt) Til sidst æltes melet i, og dejen deles i to portioner. Læg den ene portion i køleskabet. Smør et tærtefad og beklæd det med den ene del dej. Ricotta og sukker røres sammen, chokoladen og e.v.t. likør tilsættes. Kom blandingen over dejen i tærtefadet. På den grove side af et rivejern rives 2. del af dejen henover kagen som sættes i forvarmede ovn på 180 grader i 35 minutter.

Filetto di Maiale (Indbagt svinemørbrad)

En delikatesse der er nem at bikse sammen, meget smagsfuld og som fint egner sig til det danske.

Indbagt Svinemørbrad:

  • Flute
  • Mørbrad
  • Salt og peber
  • Hvidløg og rosmarin
  • Hvidt krydret spæk/Lardo
  • Olivenolie
  • Bacon/Pancetta

Rul mørbraden i hakket hvidløg og rosmarin. Flæk og udhul flutet, overhæld indersiden med olivenolie og beklæd med krydder-spæk (lardo) Luk flutet sammen om mørbraden og beklæd ydersiden med bacon (pancetta) Bind godt sammen med kødsnor og pak det ind i olieret staniol.

30 minutter ved 200 grader
Pak flutet ud og giv det 45 minutter ved 160 grader.

 

Rødvinskogte pærer

Denne her lækre dessert testede vi bl.a. på et hold unge mad-gourmeter fra Danmark, med stor succes.

Til 6 personer:

  • 6 flotte faste pærer
  • ½L god rødvin (anbefalet en med sødme; Madrevite´s Capofoco, eller Vitalonga´s Terra di Confine)
  • Ca. 3 dl. vand
  • 150gr. sukker
  • 1 hel stang kanel
  • 4-5 nelliker
  • 6-8 peberkorn
  • 3-4 hele kardemomme
  • 1 stang vanilje

Pærene skrælles, stilken skal blive siddende. Skær blomsten lige af så pæren kan stå op. Kog rødvin med vand, sukker og krydderrier. Kompærene ved og lad dem simre møre. Det tager ca ½ time afhængig af pærene. Vend dem forsigtigt af og til. De skal være møre, ikke udkogte. Fisk dem op og sæt dem i et fad med høje sider. Lagen koges ind til den bliver tyk og karamelagtig. Hæld lagen over pærene og lad det køle af. Server med en god vaniljeis.

 

Pærer og peccorino ost

Man siger hernede i midtitalien at bonden ikke giver opskrifterne fra sig, og man siger ikke hvor godt pære og peccorino smager. Man holder det ganske enkelt for sig selv. I skal nu ikke snydes for denne himmerigs mundfuld, det søde og det salte sammen.

Pærer og peccorino:

  • 1 Kaiser pære
  • Et stykke peccorino ost (mellemlagret)
  • Peber
  • Akaciehonning

Skær pæren og osten i ens lige store tern, og cirka samme mængde. Kværn lidt sort peber over og slut af med at hælde et par spiseskeer flydende Akacihonning over.

Pappa al pomodoro

En varm og aromatisk rustik opskrift og dog så enkel i sin opbygning.

Pappa al pomodoro:

  • 2 fed finthakkede hvidløg
  • God olivenolie
  • 3 dåser kvalitetstomat
  • 1 håndfuld frisk basilikum, iturevet
  • Peber og salt
  • 1Liter brodo/hjemmelavet suppe
  • 500gr. daggammelt brød (gå efter den italienske slags, der holder på strukturen, også efter opblødning)
  • Friskreven parmiggiano/Reggiano

Sauter hvidløget kort i lidt olie i en stor gryde og tilsæt toamter, basilikum og peber. Kog 5 minutter og tilsæt Brodo og varm sagte op til kogepunktet. skær brødet i tern på ca. 1cm. kom det på panden og rist et par minutter under omrøring. Hæld brødterningerne sammen med suppen, læg låg på og lad det simre i ca. 20 minutter, smag til med salt og peber. server med parmesan ost og en god slat olivenolie på toppen!

Kontakt os her