Tur forslag i bil rundt i Toscana og Umbrien

Tur forslag i bil rundt i Toscana og Umbrien

Her finder I den korte udgave af Jeanettes tur-forslag til jeres kør-selv ture her i Toscana og Umbrien. Den mere udførlige version er at finde i info-mapperne som ligger på de enkelte feriesteder og som I bare skal bruge alt det I vil. Nogle af turene omfatter flere byer på én gang, nøje udvalgt så de passer sammen på ruten. Til den nye sæson vil mapperne blive opdaterede og nyt materiale blive tilføjet. Ud over turene indeholder mapperne en del informationer om åbningstider på museer, sø-overfart og andre praktiske ting. I finder også forslag til gode restauranter som gæsterne og Jeanette har valgt som de bedste.

Læs her kort om Jeanettes og vore gæsters bedste bud på oplevelsesrige ture i mellemitalien for hele familien. Turene er delt op i to grupper, Umbrien og Toscana. Buon ascolto!

Umbrien tur forslag

Trasimenosøen, øer og byer

Castiglione del Lago: Kan dateres helt tilbage til etruskerne, men ellers bærer den smukke velholdte bymidte præg af Hertugen af Corgna´s bygningværker. Der er marked her onsdag formiddag hvor man kan finde alt mellem himmel og jord. Der er en del gode restauranter her i byen som absolut kan anbefales.

Passignano: Stranpromenaden her er meget smuk og lang med cafeer og butikker der lokker med lokale specialiteter og keramik og brugskunst. Romerne udviklede byen fra lille fiskerleje til slotsby. Man kan stadig se resterne af den gamle borgmur i bycentrum. Byen emmer af stemning, sæt jer et sted langs vandet og nyd det.

Maggiore øen: Den eneste beboede ø på Trasimenosøen med ca. 100 indbyggere. Her laves kniplinge duge, som var deres hovederhverv i 1900 tallet, siden er det kun for turisternes skyld at de gør det. Her kan man også opleve øens kulinariske specialitet “Tegaccio” eller Ålesuppe. Den hellige Frans var her også i 1211 under fasteperioden og skulle efter sigende havde stoppet et uvejr.

Tuoro: Byen på nordsiden af søen er kandt for Hannibals slag med romerne i 217 f.k. hvor han slagtede 15.000 romere i vandkanten. Stedet kaldes idag “Sanguineto” Den blodige, vandet skulle have været farvet rødt af romernes blod i 3 dage! Her er museum over slaget. Der er færge til Isola Maggiore.

San Feliciano: Meget hyggelig lille fiskerby som vi kan anbefale at besøge. Isbaren på hovedgaden er berømt, ligesom et besøg på strandbaren kan anbefales. Er man til fisk kan restauranten “Il Settimio” være et bud, eller hvad med 1 meter pizza på “Il Cainone” Her er også fiskemuseum og Olivenoliemuseum.

Polvese øen: Den største ø i søen og ganske ubeboet, men absolut seværdig! Tag madpakken med, der er opsat borde rundt om under skyggetræerne og her kan der sandelig også bades fra. Beachvolley bane og bar. Øen er idag udlagt som naturreservat.

Panicale og Paciano

Panicale: Højt beliggende over Trasimeno søen og dalen ligger denne perle af en middelalderby. Der er hele 7 kirker i den lille by hvor man kan se meget berømte fresker, og der bliver afholdt jævnlige kirke-koncerter. Om sommeren oser byen af liv og man kan opleve onsdags musik på piazzaen. Der er flere tema-fester i sæsonen som man med fordel kan være med til. Super gode restauranter i den gamle bydel.

Paciano: Ligger meget tæt ved Panicale, knapt så turistet men absolut hyggelig med meget atmosfære. Den gamle bydel er særdeles velholdt og ren med dens tårne og byporte. Der er masser af kunst i kirkerne af lokale kendte kunstnere.

Cittá della Pieve og kunsten

Cittá della Pieve: Dette er en af vores favoritter! Byen ligger panoramisk højt oppe over Chiana-dalen med slående udsigt. Grundlagt som etruskisk bosættelse, og herefter overtaget af romerne. Gennemgået forandringer op igennem tiden med den karakteristiske bymur som vartegn. Maleren Perugino har her lavet nogle af sine bedste værker der kan ses i de lokale kirker. Her er igennem sæsonen fart på med middelalder festival og blomsterfest der absolut er et besøg værd.

Perugia området

Perugia: Dette er hovedstaden i Umbrien, universitetsby og meget mere! Her er altid masser af unge mennesker fra hele verden, da Italiens største universitet for udlændinge ligger her. Der er masser at kigge på i bymidten hvor man kan tage den nye Mini-metro. Vi kan anbefale at stille bilen på en af de større parkeringer udenfor byen, da trafikken herinde er slem.

Assisi: At komme på disse kanter uden at have set Assisi går slet ikke. Den “hvide by” ligger smukt oppe af skråningen når man nærmer sig fra vejen og man kan slet ikke tage fejl. Det er her Frans af Assisi ligger. Byen som sådan er forholdsvis nemt overset, men hvis man er meget til kirker og historierne omkring Frans og munkene, skal man nok bruge lidt mere tid.

Deruta: Keramikbyen over dem alle! Her finder I den ene keramikbutik efter den anden. Den typiske “Deruta stil” fornægter sig ikke når man går en tur igennem byen. Mange af kunstværkerne er temmelig dyre, men også meget flotte og håndværk af høj klasse. I perioder kan det lade sig gøre at komme ind og se værkstederne hvor keramikken bliver lavet.

Orvieto og Todi

Orvieto: Dette er et must hvis man ikke i forvejen har besøgt byen der ligger højt på en tufklippe. Den store domkirke er spektakulær og fantastisk flot også selv om man ikke er vild med kirker. Der er etruskermuseum i byen som kan anbefales, og ellers bør man smage Orvieto hvidvinen som byen er brømt for. Her finder I også masser af gode forslag til en frokost eller god aftensmad.

Todi: Endnu en meget flot by der endda er blevet kåret som verdens bedste by af amerikanerne, hvorfor der også er en del folk derfra som besøger byen. Her er masser af gode shoppingmuligheder, restauranter og hyggelig atmosfære.

Gubbio egnen

Gubbio: For foden af Monte Ingino ligger denne perle, lidt afsides fra alt andet, men en by der er et besøg værd. Gubbio ligger et godt stykke nord for Perugia i et meget smukt, men også barskt landskab. Selve byen har en middelalderkerne der er meget smuk med kirker og bytårne. Der er tovbane til Monte Ingino for dem der ikke lider af højdeskræk. Der er flere festivaller i løbet af sommeren her, og så er det jo i øvrigt trøffelområde.

Toscana tur forslag

Chiusi egnen

Chiusi: Etruskernes hovedby for 2.500 år siden. Den gamle bydel er meget interessant med museet hvor man kan komme ned og se gravene, Porsennas labyrint og den underjordiske brønd. Den lave bydel er idag knudepunkt for al trafik i området og her er stort marked hver uge som varmt kan anbefales hvis man vil prøve en gang frisk “Porchetta” Der er en del gode restauranter i byen.

Sarteano: Ligger flot på Cetona bjerget med slående udsigt over Chiana dalen. Den store borg “Il Castello” er værd at se og en tur rundt om de gamle mure som ikke tager lang tid.

Cetona: Her er der ikke mange turister og det er vel det der er med til at gøre byen så hyggelig! Den store piazza danner rammen om bymidten som ellers er hurtigt overset. Området er fuld af fund fra etruskernes tid som kan ses på museet, og den store borg udenfor byen er absolut også værd at se hvis man har gode ben…

Siena området

Montalcino: Nærmest klistret til navnet “Brunello” og her finder man virkelig de dyre vine; Pas på hvad I køber, og smag jer frem hvis ikke I vil skuffes. Montalcino er stadig en flot middelalderby med hele 6 byporte og sine tårne.

San Quirico D´Orcia: Byen prydes af de 3 store byporte. Her oser af rigtig Toscansk stemning, prøv at kigge forbi renæssancehaven “Horta Leonini” der er anlagt midt i 1500 tallet.

Siena: Er ét stort levende middelalder museum; Gotiske kirker, imponerende paladser og snævre gader der bugter sig op og ned og ud og ind af byporte, med det hele omkranset af en meget lang bymur. Det er også her man kan opleve Sienas bydele kæmpe mod hinanden med de to årlige hestevæddeløb på den store piazza, der bliver omdannet til sandbane med tilskuere pakket for at se det halsbrækkende løb på tæt hold.

Vino Nobile området

Montepulciano: Det er her “Vino Nobile” kommer fra, og igen skal I passe på med dyrekøbte vine der ikke altid holder! Der kan dog stadig fåes rigtig gode og ærlige vine hvis man smager sig frem. Montepulciano by ligger højt hævet over Chianadalen og her er virkelig noget for enhver smag med masser af butikker og en flot indre middelalder bydel.

Monticchiello: En solnedgang set fra byens gamle borgmur er en uforglemmelig oplevelse, kombinér den med en frokost på “Osteria La Porta” og det vil opfylde enhver ægte italiensk drøm. Byen er i bund og grund en stor middelalderborg med huse omkring sig, meget nem at komme igennem da den ikke er ret stor, men her er stemning.

Pienza: Er en vision af en by skabt af pave Pius II. Man bliver ikke træt af udsigten fra “Via del Casello” der går rundt om bymuren. Herfra kan man se de bløde bakker med cypresserne tårnende op i horisonten og dalen. Her finder man masser af butikker med lædervarer, peccorino-oste og andre lokale specialiteter.

Cortona på toppen

Cortona: Lige over Trasimenosøen, helt for sig selv og højt hævet over landskabet ligger en af områdets absolutte perler. Nogen af jer kender måske den amerikanske forfatter Frances Mayes bøger, der er sågar lavet en filmatisering af hendes oplevelser omkring Cortona. Gode parkeringsmuligheder nedenfor den gamle bydel, hvor der går rulletrapper bekvemt op til de stejle gader. Her finder man en særdeles spændende by der oser af stemning, kig forbi “Gelateria Dolce Vita” på gågaden og få en is af de allerbedste. Der er masser af historiske bygninger, kirker og malerier at kigge på her. Frokost på Teater Cafeen på det lille torv oven for gågaden kan varmt anbefales, hvor der altid er retter med huset hjemmelavede pasta.

Rom

Vi kan kun anbefale at lade bilen stå i Chiusi og tage toget derfra til Rom! Man kan enten købe en endagsbillet til undergrundsbanen og komme rundt på den måde, eller benytte sig af “Tour-busserne” der kører rundt mellem seværdighederne med engelsk guide ombord. Her er mere at se til en dag, nogle gæster har taget en overnatning på hotel og på den måde fået en oplevelse ud af det uden for meget stress. Læs mere om seværdighederne i de gængse turistbøger der er fulde af forslag til hvad der skal ses.

Firenze

Her kan man nemt finde parkering i bekvem gå-afstand fra den indre bydel. Firenze er til at overskue, også på en en-dagstur! Man kan også tage toget dertil og Tour busserne bringer en rundt og ser det hele hvis man er ked af at gå for meget rundt. Byen er kendt for sine kunstskatte og arkitektur, og her er virkelig noget at komme efter. Naturligvis går man over broen “Ponte Vecchio” hvor man også bør købe ringe ved en af de mange guldsmede hvis man er forelsket.

Kontakt os her