Trasimenosøen byder på hygge, romantik, afslapning, historie og kultur. Søen hvor Hanibal slog romerne i 217 f.kr. er Italiens fjerde største sø (efter Garda, Como og Maggiori søerne) men dog ikke så overrendt som de tre store søer i Nord. Trasimenosøen kaldet Lago Trasimeno på italiensk, er omgivet af grønne olivenlunde og byder dig på smuk en lavvandet perle af sø der er velegnet til at bade i.

 

Hvad er Trasimenosøen?

Italiens fjerde største sø er beliggende i Umbrien. Søen har en overflade på 128 km2 og en dybde på kun 6 meter hvor søen er dybest. Søen var tæt på at blive udtørret i et inddæmningsprojekt efter Italiens samling i 1860’erne, hvor den lave dybde ville gøre arbejde overkommelig, men dette sket dog heldigvis aldrig.

Trasimenosøen byder på 3 små øer; Isola Polvese, Isola Maggiore og Isola Minore hvor kun sidstnævnte er beboet. Helt ligesom du finder smukke byer og masser af aktiviteter, hvor søen er velegnet til at bade i og et yndet mål at slappe af ved for den omkringliggende lokalbefolkning. Lej feriebolig ved Trasimenosøen og hold ferie der byder på noget for alle.

Se vores forskellige ferieboliger i Umbrien/Toscana her

 

Hovedbyer ved søen

Du finder to store byer ved søen, hvor byen Castiglione del Lago er ”hovedbyen” der er en smuk og velbevaret fæstningsby.

Castiglione Del Lago ligger omgivet af vand på tre sider. Oprindelig var det en ø, men tiden og miljøet har formet landskabet så det nu er en halvø. Her ligger byen på en tange ud i søen. Du får et flot udsigt udover søen fra byens middelalderborg og fæstningsværker.

Den anden ”store” by ved søen og søens turistmekka er Passignano sul Trasimeno på den nordlige bred. Her kan du sejle ud til Isola Maggiori øen, eller måske bare slappe af i den historiske og velbesøgte by.

Hvis du/i vel besøge den største ø Isola Polvese der byder på en stor naturpark, kan du sejle hertil fra byen San Feliciano længere mod syd fra Passignano sul Trasimeno.

 

Flot natur og dyreliv

Trasimenosøens vandspejl opretholdes hovedsagligt af regnvand med kunstige kanaler fra de omkringliggende områder.

I søen findes 18 forskellige fiske arter hvoraf kun 5 ikke regnes for spisefisk. Ål, gedder, karper, suder, aborre, malle og hummere for blot at nævne nogle.

Hele søen og den sydlige kyst er naturreservat med et stort fauna af planter, fugle og fisk. For natur-interesserede tilbyder ”Parco del Lago Trasimeno” tre udflugts mål; Isola Polvese hvor du kan studere sump område med de karakteristiske siv, poppel, pil og tilhørende dyreliv. Der er et skovområde og endelig et dyrket område med oliventræer på flere hundrede år. Overalt er der skilte med plante og dyre navne som du kan møde i det pågældende område. Der er en gammel kirke, et kloster og en borg med en have udelukkende med vandplanter!

 

San Savino

Du kan også tage til San Savino og besøge ” Oasi naturalistica la Valle” hvor du bliver udstyret med kikkert og audio-guide på engelsk og derefter har 1000 ha og 201 forskellige fugle arter til sin rådighed – hvis man altså kan finde dem! I San Feliciano finder vi ”Museo della Pesca” museet for fiskeri hvor vi får historier om livet i, og omkring søen, fiskeriets udvikling og menneskene. Man har fisket professionelt siden den sidste del af bronze alderen og i dag er der 300 fiskere der tilsammen lander 1400 tons fisk årligt fra søen! For at holde bestandene af gedder, karper og suder oppe, er der lavet et stort dambrug hvorfra der sættes fiskeyngel ud.

 

Tegamaccio

Fisk fra søen bliver promoveret som områdets ”national” spise og på de mange ”sagraer” rundt om søen i sommer månederne kan man som regel finde ”tegamaccio” på menukortet , en antik fiske stuvning med ål og aborre der stille koger i tomat og hvidvin over åben ild i en terracotta gryde en halv dag! Se opskriften på vores side under “Mad, vin, olivenolie“.

 

Aktiviteter ved søen

Der er masser af aktiviteter rundt omkring Trasimenosøen. I kan besøge øerne, hvor Isola Maggiore har en befolkning på omkring 40 mennesker der bor i en lille hyggelig by med huse der kan adresseres tilbage til 1400 tallet. Det er ganske hyggeligt at gå en tur rundt om øen, hvor du både finder varierede landskab, afslapning og utrolig flot skue udover landskab. Helt ligesom udsigten fra øens kirke San Michele Archangelo er betagende.

Helt ligesom mulighederne for at holde en aktiv ferie ved Trasimenosøen er mange; Vandland, ferie på hesteryg, golf eller cykelferie i Italien, bare for at nævne nogle få. Hvis I vil se lidt mere om aktiviteterne her i Toscana og Umbrien mellem søerne kan I starte med at kigge HER