Værd at besøge i Toscana og Umbrien; Som perler på en snor ligger umbriens middelalderbyer og Toscanas renæssancebyer! Historien trænger sig på og det er nemt at forestille sig riddere i gaderne, fine damer i fantastiske kjoler, misdannede tiggere, de maskeklædte pestlæger gå fra hus til hus, eller to fornemme herrer klædt i gamacher og smukke brokade jakker diskutere astrologi eller måske står de midt i en diskussion om Leonardo da Vinci virkelig kommer til at flyve? Du kan træde ind i paladser der er mere end 500 år gamle, kirker der er endnu ældre og betragte fresker, malerier og arkitektur der var banebrydende for dens samtid! Det er her vores kulturs vugge stod!

Firenze

I Firenzes gader hvor Dante gik og rugede over livets grusomhed og samtidig skabte det der er det italienske sprog, regerede Medici´erne i næsten 400 år! De støttede datidens humanistiske ideer, et utal af  kunstnere og byggede store prægtige paladser. I Uffizi der en gang var kontorer men idag et storslået kunstmuseum, Palazzo Vecchio, Piazza della Signoria hvor prædikanten Savonarola brændte bøger og malerier som Gud havde fortalt ham var afgudedyrkelse, til sidst blev det dog Savonarola der blev brændt! Se Il Duomo og det prægtige dåbskapel. Gå over Ponte Veccio der oprindeligt var hjemsted for byens slagterbutikker men da Firenze var ved at gå under fra lugten af slagteriaffald der blev smidt fra broen og i Arno floden, blev slagterne smidt ud og Ponte Veccio har nu i århundrede været en guldsmedegade!

 

Arezzo

I Arezzo nyder man den fantastiske blanding af gammelt og nyt! Byen har i århundrede været kendt for sin møbel og klæde industri. På den store skrånende Piazza Grande flankeret af Loggia di Vasari , kirken Pieve di Santa Maria og Palazzo Comunale er der den første weekend i hver måned antikmarked. Gå ind i San Francesco kirken og se de storslåede fresker lavet  over ” Det sande Kors” en serie religiøse fortællinger, samlet i det 13. århundrede og genfortalt her i tegneserieform!

Assisi

Pilgrimme fra hele verden valfarter hvert år til Assisi, som gemmer på en helt særlig historie om bysbarnet Francesco, en rig klædehandlers søn, der finder Gud og skaber en ny munkeorden Franzikaner munkene/ gråbrødrene der nu er en verdensomspændende orden. Se San Francesco kirken i 3 etager! Beunder freskerne der viser scener fra San Francesco´s liv overfor scener af Jesu liv. Santa Chiara kirken som rummer Clarisserordenen – den kvindelige pendent til Gråbrødrene og Minerva- Templet bygget på Kejser Augustus tid (omkring år 0)!

Perugia

Perugia en by med 3000 år på bagen! Den bymur som vi ser idag er fra middelalderen men står på fundamentet af en Etruskisk bymur(Etruskerne i Midtitalien) hvor Arco Etrusco har været hoved porten! Il Duomo er bygget ovenpå et etruskisk tempel og ikke langt derfra kan man beundre Pozzo Etrusco – den etruskiske brønd. Byen er universitetsby og derfor hovedsageligt befolket af unge mennesker fra hele verden. Universita per stranieri underviser i Italiensk sprog og kultur, her deltager bl.a. mange operasangere. På Corso Vanucci- hovedstrøget, findes fine butikker, bar og restauranter men søg ned af sidegaderne og oplev et helt andet Perugia med små hyggelige stræder, små intime Osteria´er og specielle butikker. Desuden er Perugia kendt for sin chokolade og hvert år er der chokolade festival ca. samtidig med den danske efterårsferie. Sidst i juli er der International jazz festival med kunstnere fra hele verden! Perugia er ZTL zone hvor det er forbudt at køre, parkér derfor på parkeringspladsen Piazza Partigiana eller Piazza Europa og tag de rullende trapper op i byen; det giver også en god oplevelse på turen op igennem Rocca Paolina til Piazza Italia og hovedstrøget.

 

Montepulciano

Montepulciano er en vinby! På markerne rundt om byen dyrkes Sangiovesedruen til den berømte Vino Nobile og inde i centrum har alle de større vingårde salg og smagning(vin i Toscana & Umbrien). Mange af de store Palazzi har vinkældre som går langt ned i klipperne og som oprindeligt har været etruskiske grotter! Handel er der masser af; Tasker, sko, jakker og bælter alt i fint læder findes til enhver smag. Keramik, lækre tekstiler, kunst og Peccorino-oste er andre gode varer. På Piazza Grande får man rigtig renæssancestemning; Palazzo dei Norbili, Palazzo del Capitano del Popolo og Palazzo Comunale som er bygget efter inspiration fra Sienas rådhus med samme navn. På en klar dag kan man gå op i tårnet på Palazzo Comunale og se helt til Siena! Længere nede af gaden i Palazzo Ricci kan man komme ned i deres etruskiske vinkælder og se kæmpe vinfade med 1.800l. vin og smage husets gode vine. Hvis det har interesse kan man også komme på torturmuseum, en ganske uhyggelig oplevelse!

 

Orvieto

I Orvieto får solen farverne i Il Duomos  mosaik facade til at brænde i et væld af guld, røde, blå og grønne nuancer, et syn der tager vejret fra de fleste! Inde i kirken er der også smæk på farverne i de smukke men uhyggelige fresker i Cappella Nova/Cappella di S. Brizio; Dommedag, Antikrists onde gerninger, De dødes opstandelse, de frelste i paradis og de fordømte i helvede m.fl. malet af Signorelli efter fri fortolkning af Dantes; Den guddommelige komedie. En tur op i Torre del Moro giver et fantastisk blik ud over hele byen og kilometervis af det omliggende landskab! De hyggelige gader tilbyder et væld af butikker med Orvietos hvidvin, god olivenolie, smukt forarbejdet oliventræ, farverig keramik, smykker og kunst. Restauranter og små listige cafeer præger bybilledet – og gæster er der altid mange af i denne dejlige by! En tur ned i Pozzo di San Patrizio må man ikke snyde sig selv for! Det er et genialt stykke arkitektur med en dobbelt spiraltrappe; Så man går ned af én trappe går over broen i bunden af brønden og op af en anden trappe der snor sig om den nedgående trappe. Hele vejen ned i brønden skinner solen og bliver ledt ind på trappetrinnene af store åbne vinduer! Lidt som Rundetårn i København bare omvendt!

 

Castiglione Del Lago

På en tange ud i Trasimenosøen ligger Castiglione del Lago, oprindeligt en militær fæstning under Perugia og Rom; Fortezza Medievale  som er forbundet til il Palazzo Ducale med en løbegang så den siddende hertug kunne komme sikkert ud på fortet! Absolut et besøg værd. Castiglione del Lago har flere gode restauranter og mange lækre butikker der handler med specialprodukterne fra området; Olivenolie, alverdens bønner og linser, pølser og skinker, Peccorino ost og vin. Besøg til eksempel Riccardo´s Charcuteri lige ved siden af springvandet.

 

Cortona

Cortona ligger lige nord for Trasimenosøen og her træder vi lige ind i renæssancen tilsat lidt moderne handel; Lædervarer, antikviteter, håndlavet papir, fantastiske isboder og lækre restauranter! Cortona er hygge og hvis man vil lidt væk fra hovedstrøget kan en tur op til Basilikaen Santa Maria give god motion, flot natur og en fantastisk udsigt! Foran Palazzo Comunale ses tit brudepar fra hele verden der har valgt at blive viet på det gamle rådhus. Spis frokost på Teater Caffeen og nyd bylivet der passerer forbi.

 

Citta Della Pieve

Citta della Pieve min første ”yndlings by” i området (siden er der kommet så mange flere) man kan næsten høre sværd der krydses og kampe i disse smukke middelaldergader! Dette er en by som op gennem historien har været genstand for utallige blodige kampe; Hertuger, paver, kejsere, og lejesoldater har alle villet herske her! En sommeraften tilbragt i Citta della Pieve er; Folk på gaden, nogle spiser is, nogle sidder og nyder et lille glas på en fortovscaffé, der bliver snakket og grinet. Midt i august er der ” Palio dei Terzieri” hvor hele byen træder i middelalderkostumer og gaderne fyldes med gøgl mens de de tre contrade kæmper mod hinanden både med muskler og kogekunst i de tre pop-up restauranter.

Vi bor her, lige midt i det hele og der er meget mere endnu! Lige her midt mellem Chiusisøen og Trasimenosøen! Se mere på Jeanettes bedste bud på ture i området mellem Toscana og Umbrien HER.