Overvejer i kør selv ferie Italien i år? Støvlelandet er fantastisk på så mange måder. Her finder du bjerge, bjergtagende søer, landskaber, romantik, historie, kysterne, gourmet, vin og meget andet. Hvad end du søger, så finder du det ofte i Italien.

Hvis du vil opleve mere end at ligge på en strand, pool eller ved Gardasøen, så kræver det en bil i Italien. Det er et land med store afstande. Og det er grunden til hvorfor så mange danskere vælger at køre frem for at tage et fly. Men køreturen kan være hård, for det er en lang afstand der skal køres i bil. Her kan du tage dig forholdsregler, så ferien ikke bliver trættende og stressende.

Vi giver dig her et par tips, for du kan køre til Garda, Como eller Venedig på en dag, men hvis du skal længere ned til Toscana, Umbrien, Napoli eller Sicillien, bør turen måske tages i etaper.

Se udvalget af vores ferielejligheder i Toscana/Umbrien her

 

Bilen skal være i orden

For at køre på ferie til Italien skal bilen selvfølgelig være 100% klar til de mange kilometer. Helt ligesom det kræver lidt mere at køre i de bjergrige lande end her til lands.

Det er ret stressende at stå på Autobahn med en bil der er brudt sammen, og det ofte endnu værre i Italien hvor tingene kan køre lidt mere omstændig. Derfor skal du selvfølgelig tage omkring mekanikeren til eftersyn af bilen så dæk, bremser, køler, motor m.m. er i orden.

 

Det nødvendige til køreturen

Når du skal køre over landegrænserne er det en god ting at medbringe bestemte ting.

Hav kørekort og registreringsattesten på bilen med i tilfælde af uheld. Tjek forsikringen i forhold til kørsel i udlandet, og hav en trafikvest i kabinen og det nødvendige udstyr til hjulskift og advarselstrekant i bagagerummet.

Husk mønter til toiletterne der koster 70 cent i Tyskland, helt ligesom det er dejlig praktisk at have Euro på sig.

Ting der ikke er en nødvendighed men ganske praktiske at have med, kan være biloplader til telefonen og i tilfælde at kørsel med børn, opladere til IPads.

 

Køretur med børn sydpå

Hvis der skal køres med små børn, er IPads eller lignede ofte en god ting, helt ligesom oplader og powerbank er en god ting at huske.

Der skal bruges et ordentlig og sikkert sæde til de mindre aldersgrupper der beskytter barnet, men også hvor drengen og pigen kan finde ro til at sove.

Mad, snacks og drikkevarer er rart til at holde ro på bagsædet, men også som opkvikker og tidsfordriv for de voksne – Især ved kørsel om natten.

 

Pauser

Ligegyldigt om du kører om natten eller dagen så skal du huske at holde pauser. Men bliver lidt fartblind og koncentrationen kan blive sløset jo flere kilometer du tilbagelægger på Autobahnen eller Autostradaen.

 

Trafikkøer

Tyskland er notorisk kendt for kødannelser i industriferien. Her kan GPS med trafiknotifikationer slået til, være med til at hjælpe dig med alternative ruter. Det kan være hårdt, men at køre om aftenen fra Danmark giver dig mulighed for at undgå de værste punkler, det betyder dog også, at Tyskland skal tilbagelægges gennem natten. Du kan undgå München trafikken ved at tage motorvej A7 hele vejen til Østrig, hvor der skal tilbagelægges en times tid på landevej inden du rammer motorvejen i Østrig over Brenner.

 

Overnatning

Hvis du skal køre langt ned i Italien, bør i overveje overnatning. Sommertiden byder på meget trafik og trafikpropper, og ofte kan du være helt smadret allerede ved Kassel, og så er det næsten uoverskueligt at skulle tilbagelægge 1000 – 1500 flere kilometer.

En overnatning kan være på motorvejs motellerne, eller i kan planlægge et ophold på en eller to overnatninger i Sydtyskland hvor Füssen området er et fantastisk flot, spændende og afslappet sted for både store som små. Hvis i skal køre på ferie til Umbrien eller længere, kan en overnatning foregå på den anden side af alperne i Sÿdtirol. Her er Bolzano / Trento området super smukt beliggende midt i bjergene.

Afstande målt fra den danske grænse:

 • Brenner: Afstanden fra Danmark til Brennerpasset er ca. 1150 km.
 • Verona/Gardasøen: Afstand 1400 km.
 • Venedig: Afstand 1500 km.
 • Milano: Afstand ca. 1300 km.
 • Como/Maggioresøen: Afstand ca. 1300 km.
 • Piemonte: Afstand 1400 km.
 • Firenze: Afstand 1600 km.
 • San Marino: Afstand 1650 km.
 • Perugia: Afstand 1700 km.
 • Pisa: Afstand 1550 km.
 • Rom: Afstand ca. 1850 km.

 

Vejafgift

Hvad end i kører over alperne gennem Østrig eller Schweiz, skal i købe vejafgift til motorvejen. Hvis i skal til Milano eller måske Genoa, kører du som regel gennem Schweiz. Hvis i skal til Garda, Firenze eller andet, skal i købe Vignette vejafgift klistermærke der koster omkring 7-10 euro som standard for 7 dage. Køb mærket i Tyskland på tankstationerne inden grænsen til Østrig eller Schweiz.

I Italien er miljømærket ”ECO Pass” påkrævet i visse byer. Du køber mærket i de fleste kiosker.

 

Motorvejsafgift Italien

Motorveje i Italien er mere eller mindre private, og derfor skal du betale for at køre ind på en motorvejen. Her er prisen lidt varierende, men som udgangspunkt ligger den på omkring 1 euro pr. 6-7 kørte kilometer.

Du trækker en billet ved vejbom når du kører ind på motorvejen. Og ved afkørsel bliver du opkrævet betaling for afstanden. Betaling er kontant eller med Viacard der virker som brobizz. Disse kan købes på de fleste Autogrill tankstationer du finder overalt på de italienske motorveje.

 

Undgå bøder i Italien

Italien er blevet ganske strikse med trafikkontrol. Fotovogne og kameraer er ganske udbredt og nok også mere end i Danmark. Helt ligesom du finder begrænsede trafikzoner f.eks. ved gamle bydele.

Zona a Traffico Limitato er begrænset trafikzone og bliver skiltet med forkortelsen ZTL. Bøden ligger på 3 – 400 euro som du ikke kan undgå at betale, da Skat inddriver det på vegne af Italien.

Vejledende hastighedsgrænser i Italien:

 • By: 50 km/t
 • Landeveje: 90 km/t
 • Motorveje: 130 km/t

Du skal dog huske at se på skilte for tilladt hastighed, for de skifter ganske meget.

 

Bjergkørsel

Det kræver lidt basal viden at køre i bjerge, som dog er ganske ligetil. Biler skal altid vige for lastbiler og busser. Og nedadkørende trafik skal vige for opadkørende som faste regler for alles bedste.

Når du kører nedad i bilen så brug motorbremse frem for at hvile foden på bremsen, så bilen ikke løber afsted og bremserne bliver varmet for meget. Det betyder, at du ofte skal køre nedad i samme gear som du ville opad.

Tag svingene med lav fart, og brug eventuelt horn inden svinget ved de helt små uoverskuelige sving.

 

Biltog?

Hvis du gerne vil have din egen bil med på ferie, men ikke orker at køre hele vejen over alperne, kan du tage biltoget fra Hamburg der kører til Insbruck eller til Verona. Den afslappende men også noget dyre måde at tilbagelægge mange kilometer.

 

Kør selv ferie Toscana

Toscana i det centrale Italien er populært rejsemål. Her er rejsetiden i bil ned over Brennerpasset og uden stop, på omkring 15 timer.

Toscana byder på Firenze, Pisa, Siena, vine, de kunstneriske skatte, kulturelle og historiske seværdigheder. De middelalderlige byer som Siena, Volterra, San Gimignana, Livorno og andre, der byder på borge, kirker og historie, er, hvad mange besøger Toscana for.

Men du finder så meget mere; Det skæve tårn, Kysten med de hvide sandstrande, Baratti bugten, de uforlignelige syv øer Capraia, Pianosa, Piensa, Elba, Giglio, Giannutri, San Gimignano, Gorgona og Montecristo i det toscanske øhav. Helt ligesom de beskyttede områder ved Orbetello lagunen, uberørte landskaber ved de Apauanske Alper og de karakteristiske landskaber er ting folk besøger området for.

Toscana byder på muligheder for både den afslappende, aktive eller kulturelle ferie, hvad end du vil holde cykelferie i italien, slappe af i varmen eller opleve noget.

 

Kør selv ferie Umbrien

Umbrien på lige fod med Toscana, byder på lige så stort grad af kulturelle og historiske seværdigheder. Det grønne hjerte i Italien byder på middelalderbyerne der ligger som perler på en snor. Du finder gourmet, delikatesser og specialiteter som trøffel, frisk pasta, olivenolie, vildsvin, vine og andet lækkert til gane og maven.

Du finder mange aktiviteter i Umbrien til de fleste temperamenter. Du kan holde en aktiv ferie som cykelferie i Umbrien, helt ligesom du slappe af og nyde de bakkede landskab på traveture. River rafting, hesteryg eller måske trekking er andre muligheder. Helt ligesom du kan slappe helt af og bade ved Trasimenosøen.

 

Kør selv ferie Gardasøen

En af de mest populære rejsemål for kør selv ferie fra Danmark, er til Gardasøen. Du kører stort set ligeud hele vejen, hvor du enten følger A7 til Füssen(hvis du kører over Padborg) og kører ind i Østrig via landevej, eller du kører over Nürnberg eller München. Turen uden stop tager ca. 13 timer og har en afstand af 1400 km. fra Padborg dansk-tyske grænse.

Gardasøen er et yndet feriemål for at slappe af ved det varme vand i søen, hvor hoteller og campingpladser er kastet ind mellem klipperne hele vejen rundt om den nordlige del, hvor det flade område dækker over de fleste store campingpladser, hoteller, vandland m.m.

Oplevelser byder på historie og kultur i de gamle slotte, kirker og landsbyer i Sirmione, Malcese, Torri del Benaco, Bardolino, Cassone m.m. og selvfølgelig også i Verona. De mange byer ligger side om side rundt om søens bredde. Men også mere afslappende og moderne forlystelser som Gardaland eller shopping i Verona kan være aktiviteter i ferien.

Gardasøen er populært og derfor finder du store menneskemængder af turister, hvor især danskere virker til at være overalt.

 

Kør selv ferie til Maggiore og Como søerne

Gardasøen er den største sø, Maggioresøen den trejde største og Como den mindste af de tre populære feriedestinationer. I bil når du Como og Maggiore ved at køre igennem Østrig og Schweiz. Turen tager nogenlunde det samme som at køre til Gardasøen.

Begge steder har en bjergtagende skønhed, hvor Comosøen er dækket af store flotte villaer hele vejen rundt. Søen har været et yndet turistmål for Lombardiets bedre borgerskab siden 1600 tallet.

Maggioresøen er den vestlige sø der strækker sig fra Italien og ind i Schweiz. Helt ligesom søen både hører til regionerne Lombardiet og Piemonte.

 

Kør selv ferie til Venedig

Venedig eller nærmere Lidoen er et yndet feriemål i bil for mange danskere. Selve Venedig med gondoler, kanalerne osv. er et besøg værd, men i højsommeren er byen mere end velbesøgt. Derimod er Lidoen plads til at slappe af, nyde varmen, ligge på stranden, drikke noget vin og børnene der leger i vandet.

Du kan opleve Trieste der er den østligste byen i Italien og faktisk vender Trieste havn direkte over mod Venedig. Helt ligesom den historiske Veneto region kan udforskes.

 

Kør selv ferie til Marche

Det ukendte region Marche kalder sig selv ”Italiens bedst holdte hemmelighed”. For helt ligesom Umbrien ikke får den opmærksomhed som området byder på, så er Marche regionen der ligger øst for Umbrien og syd for San Marino endnu mere ramt.

Du finder utrolig mange lækre steder og oplevelser i den østlige region som Sirolo, Pasaro, Portonovo, Urbino, Fano m.m. Du får religiøse, kulturelle og historie der strækker sig mange hundrede år tilbage. Helt ligesom du får flotte og afslappende fornøjelser som 180 km. kyst med strande ud til Adriaterhavet. Naturen i regionen byder på to nationalparker, fire regionalparker og fem naturreservater.