Foråret her i MidtItalien er lunt. Du kan nærmest se græsset gro og blomster vælter op af jorden mens træerne holder deres indbyrdes konkurrence om hvem der sætter det smukkeste løv hurtigst! Befolkningen vågner og kan ikke vente med at byde sommeren velkommen, derfor er foråret fuldt af events; Kulturelle, religiøse og sportslige!

Strasimeno ultra Maraton I marts udgår fra Castiglione del Lago og her kan man tilmelde sig til 10 km / 30,2 km / 58 km!

Påsken er den største religiøse højtid i den katolske kirke og der er et væld af optog, hvoraf jeg vil nævne Assisi hvor man skærtorsdag ærer korset i katedralen San Rufino og Langfredag formiddag bærer den døde Jesus  fra San Rufino gennem byen til Basilikaen San Francesco hvor der stor messe og hvorfra der om aftenen går et fakkeltog tilbage til San Rufino.

I Citta della Pieve er der påske søndag og 2 påskedag  en meget flot udstilling over Jesus liv og død: ”Quadri Viventi” (levende billeder) foregår i krypten under Palazzo Orca, hvor der i hvert kammer er et stillebens med  udklædte personer (ialt 40 deltagere fra byen) som forestiller forskellige scener som; Den sidste nadver, Getsemane have, korsfæstelsen, begravelsen og opstandelsen. Scenerne er inspirerede af  Italienske malerier hovedsagligt fra det 16. århundrede.

Castiglione del Lago har ” Festa del Tulipano” I april; Hver aften åbner Tavernerne hvor bydelene (contrade) laver lokale retter, der vil være historiske optog og middelalder lege, gade teater og musik forskellige steder i byen. Søndag er hoved attraktionen et optog med vogne i Karnevals stil pyntet med tulipaner, her deltager også Villastrada med en chalup!

”Meeting di Primavera” April ligeledes i Castiglione del Lago ved Trasimenosøen er Pilot fest og her er et kæmpe udvalg af små flyvemaskiner! Weekenden efter begynder ”Coloriamo i Cieli” som samler store og små om fascinationen af luftballonger og drage flyvning. Dette er et helt utroligt smukt syn når himlen er dækket af de mest fantastiske drager! Der vil være værksteder for børn hvor de kan prøve kræfter med keramik, træ, tegning, genbrugs kunst og der vil være naturvejledning og vandlege. Vi må alle være med til grundkursus i birdwatching, udflugt med en ornitolog og udsætning af rovfugle! Måske i holder cykelferie i Italien hvor cyklen er med og benene er til det, kan du deltage på en Mountainbike tur ”Tre Laghi” (40 km) Trasimeno – Montepulciano – Chiusi med pause og vinsmagning ved MardreVite (Vaiano)! Der vil være Trekkingtur til hest (uden for byen) og for dem der hellere vil benytte sine egne ben er der guidede ture omkring Castiglione del Lago og omkring Vaiano.

Gubbio afholder ”Festa dei Ceri” I maj måned. Det er en fantastisk dag med et kæmpe opløb af mennesker! Det er en fest der har været afholdt på denne måde i mere end 500 år og er til ære for byhelgen San Ubaldo, men har højst sandsynligt rødder i en hedensk fest for den Romerske Gud Cerere – forårets Gud. Der er 3 ceri en for hovedpersonen San Ubaldo, en for San Giorgio og en for Sant Antonio. Hver Ceri er knap 5 meter høj, i toppen er fastgjort en figur af den pågældende helgen, de vejer knap 300 kg stykket og består af 2 ottekantede prismer sat ovenpå hinanden fastgjort på en plade med bærestave. Det er et løb fra foden af Gubbio og op til Basilikaen San Ubaldo. Rækkefølgen er givet på forhånd og der må ikke overhales! God fysik, balance og sportsånd er her krævet!

Perugia flower show Også i maj er et kæmpe marked med alt hvad der høre sig til have og natur. 70 boder tilbyder planter, terracotta vaser, have møbler, beklædning osv! Der bliver gennem hele weekenden arrangeret mini kurser i havebrug, økologi og hobby aktiviter med relationer til natur. Showet bliver afholdt i Gardini del Frontone og det er virkelig en smuk oplevelse!

Cantine aperte bliver afholdt i hele Italien, hvor Cantine Aperte i Umbrien i Umbrien har hele 60 åbne vingårde i den sidste weekend i maj. For et mindre beløb kan du smage gårdenes vine og små specialiteter samt se og høre om stedet og de druesorter der dyrkes.

Ja foråret er utroligt her i midtItalien! For dem der selv vil bevæge sig rundt i naturen på cykel eller til fods har vi masser af kort som vi gerne låner ud. Er I nogle stykker der gerne vil på en fælles ferie med cykling som fælles aktivitet, kan vi i foråret arrangere det lige efter jeres behov! Skriv, og vi finder på noget.

Der går fly hver dag fra København til Rom og fra midt i marts også fra Billund til Rom, d. 3 april genoptages flyvningen fra Billund til Pisa, flere nye ruter på vej! Udenfor hovedsæsonen er der frie ankomst og afrejse dage hernede, så der er rig mulighed for at opleve de mange dejlige arrangementer der tit løber hen over weekenden! Prøv Umbrien i foråret!